PavlavTroubě.cz

Domácí kečup

Máte zahrádku a v ní krásná rajčata? Není nad to si udělat vlastní domácí kečup. Inspirovala jsem se na internetu. Je hodně receptů a jsou si podobné, ale někdo přidává ještě i jiné koření.

Suroviny:

  •   2,5kg rajčat
  •   3 ks (250g) cibule
  •   5 stroužků česneku
  •   120 ml octa
  •   5 nové koření
  •   5 celý pepř
  •   1 lžíce soli
  •   1 bobkový list
  •   1 lžička červené papriky
  •   150g cukr krupice nebo krystalu
  •   3 ks jablek (nakrájená na plátky i se slupkou nutně nemusí být)

Postup:

 

Rajčata umyjeme a nakrájíme na kousky, cibuli na kostičky, česnek na plátky. Pokud máme jablíčka omyjeme a nakrájíme i se slupkou na plátky, bez jadřinců. Do velkého hrnce dáme rajčata, cibuli a česnek a jablko. Přidáme všechno koření a vaříme asi 1 1/2h. Pokud nemáte kvalitní nerezový hrnec, sem tam promícháme, aby se nám rajčata nepřipalovala. Snažíme se trošku odvařit vodu, která nám rajčata pustila.

Po částech dáme do mixéru a rozmixujeme.

Pro pasírujeme přes sítko a přidáme pak cukr a ještě povaříme do zhoustnutí. Mě se moc nepodařilo vyvařit vody. Kečup není tak moc hustý jako z obchodu, ale i tak je domácí a je můj. Vím co jsem si uvařila. Horké nalijeme do čistých skleniček od přesnídávek nebo od kečupu. Uzavřeme a otočíme víčkem dolů. Pokud kečup nebudeme uchovávat nemusíme zavařovat. Ale je lepší ho zavařit cca 20 min při 80°C. Pro ostřejší variantu kečupu, můžeme do něj dát chilli papriku.

Domácí kečup můžete použít i do doma vyrobené omáčky Uncle Ben´s, která se výborně hodí pod každé maso. Nejlépe do kuřecího a příloha může být špagety nebo rýže.

Tip:

Na rajskou omáčku

Na tento způsob si můžeme udělat domácí rajskou omáčku, ale nedáme cukr, jablko a česnek. Dáme také méně soli. Omáčka se dá pak dosladit nebo dosolit. Rajčata s kořením povaříme, rozmixujeme a pře pasírujeme. Nachystáme si jíšku a to tak, že do nerezového hrnce si dáme máslo s malinkým množstvím oleje, aby se nám máslo nepřipálilo. Až se rozpustí dáme hladkou mouku. Dávám ji odhadem např. při více množství omáčky až 5 lžic hladké mouky. Čím více tím si můžeme udělat větší základ na omáčku. Ale myslím, že by stačily jen 3 lžíce. Metličkou promíchám. Nelekejte se, že to začne hrudkovatět, chvilku promíchám a pak naliji studenou vodu asi tak 2 dl a pořádně promíchám, aby se mi ty hrudky rozdělali do hladké kaše a rychle přiliji přepasírovaný kečup, který jsme si uvařili. Furt mícháme na pomalém ohni. Pokud budete zavařovat do omáčky kuličky z mletého masa, tak bych je tam dala hned na začátku, protože maso se bude vařit asi tak 1 hodinu. Maso i rajskou omáčku za stálého míchání vaříme na mírném ohni. Mám zkušenost, že ráda prská a je to pak nemilé vidět flíčky na zdi. Na konci můžeme dosolit nebo dosladit. Rajskou omáčku také můžeme servírovat s uvařeným hovězím masem. A jako přílohu doporučuji kynutý domácí knedlík.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Další
články