PavlavTroubě.cz

Jak upéct perník

Perník je rychlý a výborný dezert ke kávě či čaji. Nečekaná návštěva vás nemůže překvapit. Na jeho přípravu vám postačí necelá hodinka vašeho času.

SUROVINY

  • 400 g hladká mouka
  • 300 g cukr moučka
  • 2 PL (polévková lžíce) kakao
  • 30 g kokosu
  • 50 g rozinek
  • 50 ml rumu (panák)
  • 2 vejce
  • 500 ml mléko
  • 200 ml oleje
  • 2 PL medu
  • 2 PL marmelády
  • 1/2 ČL (čajová lžička) soli – špetku
  • 1 ČL skořice
  • 1/2 kypřícího prášku do perníku

POSTUP

Nejprve si zapnete troubu na 175°C.  Plech si vymažete tukem a to buď máslo nebo olej na pečení. Vysypete polohrubou moukou. Já jsem použila pečící papír, který jsem si zmuchlala a namočila do vody. Vyždímala. Lépe pak drží na plechu.

Suroviny si odvážíte a odměříte. Suché suroviny jako mouka, cukr, kakao, skořice, kypřící prášek, kokos a sůl smícháte v míse. Rozinky si předem namočíte v rumu, aby trošku změkly. Přidáte zbývající suroviny. Vše dobře promícháte.  Těsto je tekutější.

Nalijete do připravené pečící formy a pečete na 175°C-185°C zhruba 30-45 min.

Pozor každá trouba peče jinak!! Pečení si musíte vychytat sami. Prvních 20 minut troubu neotvírat. Poté nahlédnete jak je perník na tom. Můžete navýšit teplotu na těch 185°C a dopékáte. Perník je hotov pokud je špejle po zapíchnutí suchá na vícero místech.

Perník můžete polít rozehřátou čokoládou, pocukrovat, potřít citrónovou polevou. K perníku můžete přidat ušlehanou smetanu. Perník pokud nepřesušíte v troubě je dost vláčný.

Doporučení:

Pokud si těsto rozdělíte na dva plechy a upečete tenké pláty. Musíte také upravit délku pečení. Můžete plát potřít marmeládou a druhý plát přikryjete dalším tenkým plátem. Máte tak perník proložený marmeládou.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Další
články