Miluji tuto omáčku do masa ke špagetám. V obchodech stojí sklenička okolo 50,-. Pokud máte zahrádku nebo můžete výhodně nakoupit zeleninu či dostanete od někoho přebytky ze zahrádky, zkuste si ji také uvařit. Je to tak jednoduché. Já tento recept našla v časopise knihovnička a chci se o něj s vámi podělit. Vyzkoušela jsem jí poprvé a zmizela velice rychle, proto jsem se rozhodla si udělat na přes rok dvojitou dávku. Na jednu dávku potřebujete.
Suroviny:
zelenina
- 750g cibule
- 500g mrkve
- 1,5kg různé druhy papriky (červená, žlutá, oranžová, zelená, bílá paprika, kápie červená)
- 1,5kg cukety
- 500g rajčat
- 4 stroužky česneku
ostatní
- 300ml oleje
- 1,5 lžíce soli
- 1,5 lžíce cukr krupice či krystal
- 5 lžic worcesterské omáčky
- 5 lžic sójové omáčky
- 1,5 kg sladkého kečupu
Postup:
na ostrou omáčku můžete dát půl na půl s ostrým kečupem. Můžete i do části omáčky přidat konzervu ananasu bez šťávy jen ananas.
Dále potřebujete čistě umyté a vypařené střední skleničky od různých majonéz, zavařeného kompotu atd. Potřebujete na tuto dávku zhruba od 10-15 sklenic této velikosti. Raději více než méně.
Do omáčky se přidává olej na cibulku, sůl, cukr při vaření a pak následně worcester a sójová omáčka a kečup. Kečup může být i domácí.
Zeleninu si očistíme umyjeme a nakrájíme mrkev a papriku na proužky, cibuli na kostičky, česnek na tenká kolečka (v receptu není uveden já si ho tam přidala), cuketu zbavíme vnitřních jader a nakrájíme na kostičky a rajčata na drobnější kousky.
na oleji si orestujeme cibuli s česnekem.
Přidáme nakrájenou zeleninu, sůl a cukr a dusíme asi 30-40 minut. Bude toho plný hrnec, proto si vyberte nějaký větší. Postupně se objem zeleniny tím dušením zmenší.
a takto se nám zelenina pěkně podusila.
přidáme k podušené zelenině omáčku worcester a sójovou, kečup a krátce povaříme. Horké plníme do skleniček. Pozor na spálení.
Varianta s ananasem. Do hotové podušené omáčky přidáme ananas v plechu a přidáme worcester, sójovou a kečup a povaříme.
Varianta s ostrým kečupem. Dáme půl na půl sladký i ostrý kečup já dala ještě i pikantní omáčku co se dává ke grilovanému masu.
Zeleninu jsem dělala z dvojité dávky a vyšlo mě asi 10 sklenic obyčejné omáčky, 8 skleniček s ananasem a 6 skleniček pikantní. Záleží také na velikosti těch skleniček proto můžete mít méně či více. Lepe se zelenina plní do sklenic s širším otvorem jinak to budete plnit jak já lžící :-). Naplněné sklenice zavíčkujeme a zavaříme. Já nemám zavařovací hrnec, tak jsem to zavařovala v troubě na 80°C asi 20 min. Stejný čas i v zavařovacím hrnci.
Na plech jsem si nalila vodu a položila sklenice. Měla jsem předehřátou troubu na 80°C. Zavařujeme 20 min. Pokud nemáte předehřátou troubu, tak 20min odpočítáváte až se vám trouba nahřeje nebo to tam prostě necháte trošku déle.
V časopise radí: cituji
Při tepelné úpravě zeleninového základu se řiďte konzistencí cuketových kostek. Neměly by být tvrdé, ale sklovité a na povrchu se již musejí lehce rozvářet. Mrkvové nudličky mohou i chrupat, zatímco paprikové proužky budou ve směsi stále zřetelné, ale rajčata se zcela rozvaří…