PavlavTroubě.cz

Omáčka Uncle Ben´s

Miluji tuto omáčku do masa ke špagetám. V obchodech stojí sklenička okolo 50,-. Pokud máte zahrádku nebo můžete výhodně nakoupit zeleninu či dostanete od někoho přebytky ze zahrádky, zkuste si ji také uvařit. Je to tak jednoduché. Já tento recept našla v časopise knihovnička a chci se o něj s vámi podělit. Vyzkoušela jsem jí poprvé a zmizela velice rychle, proto jsem se rozhodla si udělat na přes rok dvojitou dávku. Na jednu dávku potřebujete.

Suroviny:

zelenina

  • 750g cibule
  • 500g mrkve
  • 1,5kg různé druhy papriky (červená, žlutá, oranžová, zelená, bílá paprika, kápie červená)
  • 1,5kg cukety
  • 500g rajčat
  • 4 stroužky česneku

ostatní

  • 300ml oleje
  • 1,5 lžíce soli
  • 1,5 lžíce cukr krupice či krystal
  • 5 lžic worcesterské omáčky
  • 5 lžic sójové omáčky
  • 1,5 kg sladkého kečupu

Postup:

na ostrou omáčku můžete dát půl na půl s ostrým kečupem. Můžete i do části omáčky přidat konzervu ananasu bez šťávy jen ananas.

Dále potřebujete čistě umyté a vypařené střední skleničky od různých majonéz, zavařeného kompotu atd. Potřebujete na tuto dávku zhruba od 10-15 sklenic této velikosti. Raději více než méně.

Do omáčky se přidává olej na cibulku, sůl, cukr při vaření a pak následně worcester a sójová omáčka a kečup. Kečup může být i domácí.

Zeleninu si očistíme umyjeme a nakrájíme mrkev a papriku na proužky, cibuli na kostičky, česnek na tenká kolečka (v receptu není uveden já si ho tam přidala), cuketu zbavíme vnitřních jader a nakrájíme na kostičky a rajčata na drobnější kousky.

na oleji si orestujeme cibuli s česnekem.

Přidáme nakrájenou zeleninu, sůl a cukr a dusíme asi 30-40 minut. Bude toho plný hrnec, proto si vyberte nějaký větší. Postupně se objem zeleniny tím dušením zmenší.

a takto se nám zelenina pěkně podusila.

přidáme k podušené zelenině omáčku worcester a sójovou, kečup a krátce povaříme. Horké plníme do skleniček. Pozor na spálení.

Varianta s ananasem. Do hotové podušené omáčky přidáme ananas v plechu a přidáme worcester, sójovou a kečup a povaříme.

Varianta s ostrým kečupem. Dáme půl na půl sladký i ostrý kečup já dala ještě i pikantní omáčku co se dává ke grilovanému masu.

Zeleninu jsem dělala z dvojité dávky a vyšlo mě asi 10 sklenic obyčejné omáčky, 8 skleniček s ananasem a 6 skleniček pikantní. Záleží také na velikosti těch skleniček proto můžete mít méně či více. Lepe se zelenina plní do sklenic s širším otvorem jinak to budete plnit jak já lžící :-). Naplněné sklenice zavíčkujeme a zavaříme. Já nemám zavařovací hrnec, tak jsem to zavařovala v troubě na 80°C asi 20 min. Stejný čas i v zavařovacím hrnci.

Na plech jsem si nalila vodu a položila sklenice. Měla jsem předehřátou troubu na 80°C. Zavařujeme 20 min. Pokud nemáte předehřátou troubu, tak 20min odpočítáváte až se vám trouba nahřeje nebo to tam prostě necháte trošku déle.

V časopise radí: cituji

Při tepelné úpravě zeleninového základu se řiďte konzistencí cuketových kostek. Neměly by být tvrdé, ale sklovité a na povrchu se již musejí lehce rozvářet. Mrkvové nudličky mohou i chrupat, zatímco paprikové proužky budou ve směsi stále zřetelné, ale rajčata se zcela rozvaří…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Další
články