PavlavTroubě.cz

Čokoládová potahovací a modelovací hmota bílá

Měla jsem inspiraci od paní HeRy (Radka) z dortomanie, kde uváděla svůj recept na čokoládovou potahovací a modelovací hmotu jak tmavou tak i bílou verzi. dají se z ní vyrobit pěkné růžičky, mašle. Chtěla jsem se s vámi také podělit o svou zkušenost s touto hmotou. Toto množství čokoládové hmoty má cca 428g, je to tak na malý dortík. Pod tuto hmotu nepatří žádné krémy šlehačkové, s kysané smetany. Nejlepší jsou krémy z másla nastavené pudinkem či kaši s mouky. Můžete pomazat i čokoládou. Hmota nebude čistě bílá, protože čokoláda obsahuje sušené mléko a to je nažloutlé.

 

Čokoládová potahovací a modelovací hmota bílá

 

 Suroviny:  

  • 500g bílé čokolády nejlépe pecky Carla (dá se koupit v e-shopu poleva Master Martini podobné peckám)
  • 50g glukózy (sirup pšeničný, kukuřičný)
  • 30g voda
  • 30g cukr krystal

Čokoládu Carla si zakoupíte v každých potravinách mají je po 200g v sáčku. Dá se také koupit v e-shopu poleva Master Martini podobné peckám. Sirupy zakoupíte ve zdravé výživě, glukózu na e-shopu nebo si ji můžete připravit sami doma. DEJTE SI POZOR NA GRAMÁŽ VODY I CUKRU stává se dost často i mě se to stalo, že jsem omylem dala 300g vody i cukru a pak jsem se divila, že mi ta čokoláda v tom plave. Muselo to do koše. Čokoláda jde dobře obarvit potravinářskými barvami a skladuje se v suchu zabalenou dobře v igelitu a já ji mám ještě v plastové dóze. Mám ji předem udělanou a vydrží tak dlouho, dokud se nesní nebo se vám tam neutvoří plíseň.

1. Svaříme si v menším hrnci cukr a vodu, chvilku povaříme (mělo by to mít teplotu 100°C), odstavíme a přimícháme sirup a necháme vychladnout na takových 40°C nepálí na ruku.

2. V mikrovlnce (MW) si rozehřejeme čokoládu opatrně po chvilkách promícháme. Pokud nemáte MW, tak v hrnci nad parou. Čokoláda by měla mít teplotu okolo 40°C.

3. Rozvar z cukru a vody vmícháme do čokolády a pořádně promícháme a znovu ve vodní páře zahřejeme na 50-60°C. Teplé na ruku. Na bílé čokoládě se mícháním začne oddělovat tuk, který sléváme tak dlouho až tam skoro žádný není. Mícháme už mimo hrnec.

4. Tady je ukázka toho jak se tuk slil. Bylo ho skoro 80g.

5. Jakmile máte čokoládu promíchanou necháme ji trošku vychladnout a ještě za tepla ji musíte zpracovat, aby se nevytvořili hrudky. Dáme ji do mikrotenového sáčku vychládnout ještě tak na 1/2 hodiny. A ještě jednou pořádně zpracujeme jako při hnětení těsta či marcipánu.

6. Prohnětená čokoládová hmota. Hnětla jsem jí často, aby byla pořád pružná a měkká jako modelína.

7. Tady jde vidět, že se dá i vyvalovat a nepraská. Lehce podsypávám podsypkovým cukrem, který se dá koupit v cukrářských e-shopech. Někdo tu hmotu vyvaluje mezi dvěma mikroteny a pak to přenáší na dort.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Další
články