Sněhové pusinky nebo cukroví z bílků.
Suroviny
- 1 bílek
- 70g cukr krupice
Postup
pomůcky:
- ruční šlehač
- hrnec s vodou a mísu na šlehání bílků
- zdobící pytlík se špičkou
- pečící papír a plech
Zůstali nám bílky. Nachystáme si velký hrnec do něj vodu a dáme vařit. Do větší čisté mísy si dáme bílky (na 1 bílek = 70g cukru). Můžeme šlehat hned nebo začneme šlehat mimo sporák a jakmile bílky jsou trochu našlehané, dáme mísu do hrnce s vařící vodou, která nám začíná vařit.
Jakmile máme trošku bílky našlehané, začneme postupně přisypávat cukr. Bílky šleháme nad parou tak dlouho až jsou hotové. To poznáme tak, že vytáhneme metle ze sněhu a otočíme měla by nám špička sněhu zůstat rovně. Pokud ještě klesá šleháme dál. Nebo můžeme použít nůž. Namočíme do sněhu, otočíme vzhůru a špička musí zůstat vzhůru.
Bílky se dají šlehat i v robotu, ale nejprve si musíme svařit bílky na tzv. nit. Poté lze přesunout směs do robotu a vyšlehat ji. Tento postup je trošku složitější, proto ho nebudu zde rozvádět dopodrobna.
Když máme ušleháno, šleháme ještě mimo hrnec s vodou. Pozor na skleněnou mísu, kdyby vás napadlo ochlazovat mísu se sněhem ve studené vodě. U plastové mísy nebo kovové není problém s prasknutím. Mě praskla tou změnou teploty.
Sníh je vychlazen a naplníme si zdobící pytlík se špičkou a děláme hromádky na plech s pečícím papírem. Můžeme i na čistý plech, ale může se nám stát, že pusinky půjdou hůře oddělat. Lepší je mít papír nebo vymazaný plech.
Cukroví je lepší péct nebo-li sušit až na konci všeho pečení. Trvá to trošku dlouho než se zcela vysuší. To poznáte tak, že jdou lehce oddělat od plechu nebo ochutnáním. Na obrázku máte zobrazeno u jedné pusinky spodní část jak má vypadat. Já si během sušení trošku pomáhám tím, že sem tam zvýším teplotu a pak hned stáhnu, abych udržovala teplo v troubě. Sušit by se to mělo cca na 50-100°C. Nesmí se to moc péct. Počítejte s cca 2-3h sušení. Samozřejmě každá trouba je jiná, takže se časy liší. Pokud máte více plechů v troubě, je dobré je sem tam mezi sebou prohodit.
Barevné pusinky: do ušlehaného bílku přidáte trošku gelového barviva. Pokud nemáte potravinářské gelové barvy, můžete barvy sušené v pár kapkách vodky rozpustit a následně přimíchat do ušlehaných bílků.