Výborný ke kávě. Jak na to? Velice rychlý a jednoduchý postup.
Suroviny
- čokoládový korpus na plech
- krém mascarpone
- jahody
Postup
Čokoládový korpus na plech:
Pokud máte svůj osvědčený recept na korpus můžete použít i ten. Já si suroviny vypočítávám z jednoho vejce a pak podle velikosti forem si vše přepočtu.
Měla jsem plech o velikosti zhruba o velikosti 35×25 cm z něj vykrojíte cca 8 ks korpusů o průměru cca 8cm.
- 1 vejce
- 40g cukr krupice
- 50g mouka (40g polohrubá a 10g hladká mouka) hladkou mouku používám jen u čokoládového korpusu
- kakao (odečítá se pak mouka)
- 20 g oleje
- 10g mléka
- rum
- kypřící prášek
- pár zrnek soli do bílku
Na plech jsem měla spotřebu 5 vajec:
- 5 vajec
- 200g cukr krupice
- 250g mouka (180g polohrubá mouka a 50g hladká mouka)
- 20g kakao
- 100g oleje
- 50g mléko
- 10g rumu
- 1 ČL kypřidla
- pár zrnek soli do bílku
Zapnu troubu na 160°C. Na dno plechu jsem dala pečící papír a boky vymazala olejem ve spreji. Můžete boky vymazat i obyčejným olejem. Sypké suroviny přeseji. Bílky oddělím od žloutků. Do bílků si dám sůl a šlehám do střední tuhosti. Postupně přidávám cukr. Pak olej a po jednom žloutky. Dále už jen stěrkou opatrně zamíchám mléko a ostatní sypké suroviny po částech.
Vyleji na plech a rovnoměrně rozetřu. Peču na 160°C asi 15 min a poté nahlížím a zkouším špejlí zda je upečeno. Vytáhnu a nechám chvilku stát. Pak vyklopím na pečící papír a nechám zcela vychladnout.
Mascarpone krém:
- mascarpone 250g
- smetana 200 nebo 250g
- cukr moučka podle vaší chuti dala jsem 100g
- smetafix na ztužení krému
- jahody na zdobení
Smetanu dáme do velké mísy. Smetana musí být dobře vychlazená. Šleháme. Po chvilce přidám cukr a smetafix. Než je smetana zcela vyšlehaná přidám mascarpone. Vyšleháme a dáme do zdobícího pytlíku.
Korpus vykrajuji formičkou na semifreda. Zbytek korpusu jsem rozdrolila do misky a tím posypu vršek zákusku.
1. korpus pokapu šťávou na zvlhčení a namažu marmeládou lesní směs
2. stříknu první vrstvu mascarpone krémem
3. navrším nakrájené jahody
4. stříknu další vrstvu krému
5. navrším rozdrobený korpus