Karamelový krém s karamelovým salkem. Tento krém jsem použila ještě s dvěma dalšími do dortu kamion. Dělala jsem ho z poloviční dávky a ještě mi zůstalo. Krému bylo asi zhruba 530g. Pokud byste dělali větší dort stačí zdvojnásobit suroviny na pudink a přidat trošku másla. Můj názor je, že i půl kila krému vám bude stačit na korpus dvakrát prořezaný o průměru cca 22cm. Já dělala z poloviční dávky a na ni budete potřebovat.
Suroviny pro karamelový krém
- 20g karamelového pudinku Premium od dr.Oetker (1/2 sáčku)
- 150 ml mléka
- 100-150g karamelového salka
- 10g pasta karamel
- 150g másla
- 50g hera (můžeme dát máslo)
Postup
Odvážím si mléko a pudink a uvaříme. Pudink bude houstnout a furt musíme míchat, aby se nám nepřipálil. Je to chvilička. Do horkého pudinku zamícháme karamelové salko. Zakryjeme potravinářskou folii a to tak, že ji položíme těsně nad pudink. Pokud jen misku zabalíme do folie budou se nám utvářet kapky vody a pudink by byl navlhlý. Pokud se tak stane, vezmeme si papírový ubrousek a vodu odsajeme. Pudink po vychladnutí můžeme i nemusíme prošlehat.
Nachystáme si změklé máslo a vyšleháme ho. Ne zcela, ale jen částečně. Pak do másla postupně po lžících zašleháváme uvařený a zchladlý pudink. Podle chuti přisladíme. Já bych přisladila salkem. A přidáme karamelovou pastu, která dodá krému více na chuti. Tuto pastu koupíte na internetu nebo kamenných cukrářských obchodech. Pokud pastu nemáte vůbec to nevadí i tak krém je výborný. Hotový krém vypadá jako našlehaná pěna. Je to i tím, že je tam skoro stejný poměr másla a pudinku a máslo už je dostatečně změklé.
Pokud nemáme karamelové salko, ale leží nám doma slazené zahuštěné kondenzované mléko, můžeme si z něj udělat karamelové. Jak na to?
1 salko si dáme vařit cca na 1hod do papinového hrnce. Plechovku neotvíráme. Asi tak po té hodince už můžeme konzervu vyjmout a máme mléko karamelizované.