PavlavTroubě.cz

Jak zavařovat okurky

Jak zavařovat okurky trošku jinak? Máte nadbytek salátových okurek a už na ně nemáte chuť? Výborný recept.

Recept je od mého tatínka, který mi dal jednou ochutnat. To jsou prý cucky, jak tomu doma říkáme. Je to sladko kyselé jako okurky a výborně se to hodí k jakémukoliv jídlu, kde by jste chtěli mít přílohu okurku či jiný okurkový salát.

Suroviny:

  • salátový okurek jakékoliv množství
  • cibule podle libosti
  • trošku soli

nálev

  • 600g cukr krupice
  • 0,5 l octa
  • 1 deko
  • 1,75 l (1l a 750 ml) vody podle návodu z deka

Postup:

Nálev:

Připravíte si nálev z vody, octu a cukru. Podle návodu na deku. Svaříte vodu s octem a cukrem. Po zavření vody vsypete deko a vaříte 5 min. Nálev vám vyjde cca na 4-6 velkých sklenic. Záleží jak cucky napěchujete do sklenic. Jestli použijete 0,7l zavařovací sklenice nebo menší. Nálev se dá vždy uschovat na týden do lednice a následně znovu použít, jak budete mít novou várku cucků. Cukr jsem dala podle sebe, aby to bylo sladkokyselé. Na deku je uvedeno menší množství.

Cucky:

obr.a)

Proč tomu říkáme cucky? Z okurky zbavíte slupky, rozpůlíte a vydlabete jádra. Nakrájíte na delší pásky. Cibuli na kostičky. Dáte vše do jedné mísy a promícháte. Trošku prosolíte, aby okurek pustil šťávu a zesklovatěl, vše tak 30 min. necháte uležet.

obr.b,c)

Dáte do sklenic a zalijete nálevem. Můžete i horkým, aby chytlo víčko. Ale je lepší to nechat projít varem v zavařovacím hrnci. Zhruba 15-20 min. při 80°C něco jako okurky, když se zavařují. Nemám zavařovací hrnec a zavařuji vždy podle sebe odhadem v hrncích, když toho mám méně. Jinak v troubě. Vždy si to hlídám a dívám se na barvu okurků či těch cucek. Uvidíte změnu barvy jako na obr.d).

Facebook
Twitter
LinkedIn

Další
články