Jak zavařovat okurky trošku jinak? Máte nadbytek salátových okurek a už na ně nemáte chuť? Výborný recept.
Recept je od mého tatínka, který mi dal jednou ochutnat. To jsou prý cucky, jak tomu doma říkáme. Je to sladko kyselé jako okurky a výborně se to hodí k jakémukoliv jídlu, kde by jste chtěli mít přílohu okurku či jiný okurkový salát.
Suroviny:
- salátový okurek jakékoliv množství
- cibule podle libosti
- trošku soli
nálev
- 600g cukr krupice
- 0,5 l octa
- 1 deko
- 1,75 l (1l a 750 ml) vody podle návodu z deka
Postup:
Nálev:
Připravíte si nálev z vody, octu a cukru. Podle návodu na deku. Svaříte vodu s octem a cukrem. Po zavření vody vsypete deko a vaříte 5 min. Nálev vám vyjde cca na 4-6 velkých sklenic. Záleží jak cucky napěchujete do sklenic. Jestli použijete 0,7l zavařovací sklenice nebo menší. Nálev se dá vždy uschovat na týden do lednice a následně znovu použít, jak budete mít novou várku cucků. Cukr jsem dala podle sebe, aby to bylo sladkokyselé. Na deku je uvedeno menší množství.
Cucky:
obr.a)
Proč tomu říkáme cucky? Z okurky zbavíte slupky, rozpůlíte a vydlabete jádra. Nakrájíte na delší pásky. Cibuli na kostičky. Dáte vše do jedné mísy a promícháte. Trošku prosolíte, aby okurek pustil šťávu a zesklovatěl, vše tak 30 min. necháte uležet.
obr.b,c)
Dáte do sklenic a zalijete nálevem. Můžete i horkým, aby chytlo víčko. Ale je lepší to nechat projít varem v zavařovacím hrnci. Zhruba 15-20 min. při 80°C něco jako okurky, když se zavařují. Nemám zavařovací hrnec a zavařuji vždy podle sebe odhadem v hrncích, když toho mám méně. Jinak v troubě. Vždy si to hlídám a dívám se na barvu okurků či těch cucek. Uvidíte změnu barvy jako na obr.d).