Jak upéct dort 2D prasátko Pepina. Nejoblíbenější pohádka pro malé děti.
Pomůcky
- plech velikosti 35x24cm
- modelovací a potahovací hmotu smartflex velvet mandle
- váleček na vyvalování hmoty
- gelové barvy
- podložku na které bude dort
Postup
Všechny pomůcky zakoupíte v cukrářských shopech nebo ve specializovaných obchodech. Třeba zde mají výběr.
dortová forma – plech použijete co máte doma nebo si zakoupíte dortovou formu obdélník a můžete ho pak používat na různé dorty. Dortovou formu (formy) si vyložíte dno pečícím papírem. Pokud máte kvalitní formy dort se vám nepřichytí. Nebo můžete vymazat a vysypat polohrubou moukou. Použijete svůj osvědčený recept na piškot. Počítejte s tím, že pokud budete dělat čokoládový nebo ořechový korpus bude nižší. Já pekla z 7+2 vajec nebo 3x plát. Upekla korpusy a nechala na podložce vychladnout. Lepší péct 1x plech 4 vejce tj. celkem z 12 vajec. Plát ze 2 vajec je moc nízký. Z papíru si vystřihnete předlohu a podle toho budete porovnávat, ve které formě to budete péct.
korpus – máme upečeno a vychlazeno. Nejlépe do druhého dne nebo min. víc jak 5h. Teplý korpus by se vám mohl srazit. Já si jednotlivé pláty vyznačuji párátky, abych pak pláty vrátila na stejné místo. Položím na korpus předlohu dortu a malým zubatým nožem vyřežu. Zoubkovým nožem prokrojím. Spodní plát korpusu dám na podložku nebo větší pečící papír a pak celý dort po promazání na tu podložku přendáte. Musíte počítat s tím, že prasátko Pepa má nohy takže je lepší větší podložka. Pokud budete dávat rovnou na podložku. Pod plát korpusu si ze všech stran vyložíte pečící papír na proužky nebo něco co mi ochrání podložku nezamastit. Jen tak 2cm pod plát, aby se vám pak dobře ochranná pomůcka vyndávala. Pláty mých dortů nejsou vysoké cca 1,5-2cm. Já si nejdříve dort nachystala na pečícím papíru a pak jsem ho přendávala na podložku.
krém – krém můžete zvolit jakýkoliv máte rádi. Já volila tvarohovo-smetanový s ovocem. Musíte dbát na to, že smetanové krémy nesmí pod potahovací hmotu a tudíž si musíte udělat máslové mantinely po obvodu. Doprostřed pak plníte krémem jakým chcete.
potahování – použila jsem potahovací hmotu smartflex velvet mandle. Hmotu si obarvíme růžovou gelovou barvou a tmavší růžovou gelovou barvou. Podložku si podsypu lehce posypovým cukrem uhladím rukou do ztracena. Začnu vyvalovat kulatý rozměr. Tloušťka je asi zhruba 3mm. Neměřím ničím mám to už v oku. Nesmí být příliš silná ani tenká. Prostě akorát. Mám vyváleno. Dělají se vám tam bubliny? Proč? Bubliny se utvářejí jak hněteme hmotu a mi tam vlastně zaděláme i vzduch. Bubliny odstraním nejtenčí jehlou, že do ní píchnu a vyvaluji dál. Nakonec vezmu žehličku a celý plát tak uhladím. Vytlačím bubliny a vzduch z hmoty a zarovnám nerovnosti.
Změřila jsem si obvod i výšku dortu. Dělám to tak, že si vezmu metr nejlepší je ten s Ikey papírový :-). Přiložím z jedné strany a měřím přes vrchol na druhou stranu. Vím jak velký plát musím pak vyválet, abych pokryla celý ten dort. Plát měřím i při rozvalování. Tady to činilo zhruba rozměr 50x35cm. Každý to budeme mít jinak. I když nepoužijeme tolik potahovky musíme si vždy rozválet více. Jsme potom klidnější a nestresujeme, že nám to ne vyjde. Já použila zhruba na vyválení 1,1 kg hmoty, i když pak ve výsledku byla spotřeba cca 820g.
mám vyválený plát hmoty. Hmotu opatrně podeberu a přenesu na dort pěkně urovnám a začnu rukama uhlazovat směrem od vrchu dolů. Dole jemně nadzvedávám hmotu, abych neměla záhyby. Postupuji tak dokola. Uhlazuji a upravuji hmotu na spodku. Musíte opatrně a nesmíte tahat. Uhlazovat a uhlazovat. Dělám to jemně rukama. Hlavně si sundejte prstýnky, aby jste tam neměli rýhy :-).
hmotu mám krásně ze všech stran uhlazenou a teď použiji žehličku a vše ještě dohladím. Pokud se vám stane, že vám hmota někde prosvítá měli jste ji moc na tenko vyválenou. Když je správná tloušťka neměl by se vám dort rosit ani lepit a ani prosvítat. Můžete tu část, kde dort má chybičku zamaskovat nějakým zdobením. nožem na marcipán či kráječ na pizzu vyřežete zbytek hmoty a začistíte.
zdobení dortu – doděláme podle své fantazie nebo předlohy.
Náročnost dortu není ani tak v samotném pečení korpusu, ale naplnění a dotvarování samotného dortu ve tvar 3D. Pak zabere hodně času samotné potažení a dohotovení dortu.