Mimoň je nejoblíbenější postavička či dort jak u malých tak i velkých. Kdo hledá postup jak upéct dort Mimoň jste na správné stránce. Internet nabízí velkých výběr jak mimoně pojmout. Já ho budu dělat jako duo Mimoň. Z jedné strany obyčejný v montérkách a na druhé straně v maskáčových montérkách. Pozorně čtěte a já vám dopodrobna pomůžu udělat dort mimoň. Na postupu najdete rady i vychytávky. Můžete se i podívat jak celý dort vypadá ze všech stran.
Pomůcky
- formu o průměru 17cm 2x
- modelovací a potahovací hmotu smartflex velvet mandle
- váleček na vyvalování hmoty
- gelové barvy
- podložku na které bude dort
Postup
Všechny pomůcky zakoupíte v cukrářských shopech nebo ve specializovaných obchodech.
dortová forma – Nejmenší velikost co by asi tak šla na upečení dortu mimoň je dortová forma o průměru 17cm. Dortovou formu (formy) si vyložíte dno pečícím papírem. Pokud máte kvalitní formy dort se vám nepřichytí. Použijete svůj osvědčený recept na piškot. Počítejte s tím, že pokud budete dělat čokoládový nebo ořechový korpus bude nižší. Já pekla z 8 vajec na dvě formy. Těsto jsem si rovnoměrně rozdělila do dvou forem. Upekla korpusy a nechala na podložce vychladnout.
nebo můžete použít i jedenkrát formu pr.17cm a misku.
korpus – máme upečeno a vychlazeno. Nejlépe do druhého dne nebo min. víc jak 5h. Teplý korpus by se vám mohl srazit. Já si jednotlivé pláty vyznačuji párátky, abych pak pláty vrátila na stejné místo. Zoubkovým nožem prokrojím. Spodní plát korpusu dám na podložku. Musíte počítat s tím, že mimoň má nohy takže je lepší větší. Já volila obdélník, protože to byl duo mimoň oboustranný. Pod plát korpusu si ze všech stran vložím peč.papír na proužky nebo něco co mi ochrání podložku nezamastit. Jen tak 2cm pod plát, aby se vám pak dobře ochranná pomůcka vyndávala. Pláty mých dortů nejsou vysoké cca 1,5-2cm.
krém – krém můžete zvolit jakýkoliv máte rádi. Já volila tvarohovo-smetanový s ovocem. Musíte dbát na to, že smetanové krémy nesmí pod potahovací hmotu a tudíž si musíte udělat máslové mantinely po obvodu. Doprostřed pak plníte krémem jakým chcete.
tady jsem se dostala do fáze, kdy už budu postupně obřezávat. Já si plát korpusu obřízla na stole. Nesmíte moc jinak to bude pak vypadat jak kinder vejce 🙂 mě to tak už pak připadalo, že místo mimoně budu mít vejce :-).
horní plát už je více ořezán, ale nemuselo to tak být. Mohl mít stejný průměr jako ten předešlý.
zbytky korpusů jsem použila na punčovinu. Punčovinu si uděláte tak, že korpus rukou rozdrobíte a přidáte marmeládu, máslový krém a šťávu. Vše v poměru, aby to bylo mazlavé a dobře se punčovina roztírala bez žádných drobečků. Natřeme ji na vrch dortu a trošku po obvodu, abychom udělaly zhruba zaoblený tvar. Necháme v lednici ztuhnout cca 1h a pak obmažu máslovým krémem. Nechám zas tak 1h vychladit a srovnám nerovnosti do hladka. Já použila tvrdou folii co mají děti ve škole. Mám ji rozstříhanou na pásy. Chytla jsem ten pás a od spodu nahoru jsem uhlazovala dort. Pak i navrchu. Prostě dohladka. Vytáhla jsem si papíry pod dortem můžete i pak po vychlazení, ale někdy se stává, že vezmete trošku krému tak jsem to ještě zarovnala. Necháte dort pořádně vychladit nejlépe do druhého dne.
potahování – použila jsem potahovací hmotu smartflex velvet mandle. Změřila jsem si obvod i výšku dortu. Dělám to tak, že si vezmu metr nejlepší je ten s Ikey papírový :-). Přiložím z jedné strany a měřím přes vrchol na druhou stranu. Vím jak velký plát musím pak vyválet, abych pokryla celý ten dort. Tady to činilo zhruba rozměr 50cm. Každý to budeme mít jinak, protože výška bude odlišná. I když nepoužijeme tolik potahovky musíme si vždy rozválet více. Jsme potom klidnější a nestresujeme, že nám to ne vyjde. Já použila zhruba na vyválení 1 kg hmoty, i když pak ve výsledku byla spotřeba poloviční. Podložku si podsypu lehce posypovým cukrem uhladím rukou do ztracena.
obr. a)
Obarvím si hmotu na žluto viz. obr. h). Začnu vyvalovat kulatý rozměr. Tloušťka je asi zhruba 3mm. Neměřím ničím mám to už v oku. Nesmí být příliš silná ani tenká. Prostě akorát. Mám vyváleno. Dělají se vám tam bubliny? Proč? Bubliny se utvářejí jak hněteme hmotu a mi tam vlastně zaděláme i vzduch. Bubliny odstraním nejtenčí jehlou, že do ní píchnu a vyvaluji dál. Nakonec vezmu žehličku a celý plát tak uhladím. Vytlačím bubliny a vzduch z hmoty a zarovnám nerovnosti.
Pokud potřebujete si hmotu ještě přeměřovat musíte si změřit korpus od jednoho kraje do druhého a pak budete vědět i jak velký plát musíte vyválet.
obr. b)
mám vyválený plát hmoty. Hmotu opatrně podeberu a přenesu na dort pěkně urovnám a začnu rukama uhlazovat směrem od vrchu dolů. Dole jemně nadzvedávám hmotu, abych neměla záhyby. Postupuji tak dokola. Uhlazuji a upravuji hmotu na spodku. Musíte opatrně a nesmíte tahat. Uhlazovat a uhlazovat. Dělám to jemně rukama. Hlavně si sundejte prstýnky, aby jste tam neměli rýhy :-).
obr. c)
hmotu mám krásně ze všech stran uhlazenou a teď použiji žehličku a vše ještě dohladím. Pokud se vám stane, že vám hmota někde prosvítá měli jste ji moc na tenko vyválenou. Když je správná tloušťka neměl by se vám dort rosit ani lepit a ani prosvítat. Můžete tu část, kde dort má chybičku zamaskovat nějakým zdobením.
obr. d)
nožem na marcipán či kráječ na pizzu vyřežete zbytek hmoty a začistíte.
zdobení dortu – obarvila jsem si hmotu. To už je libovolně na vás jaké barvy zvolíte.
obr. e),f),g)
uděláme oči a nalepíme na dort kousek od sebe. Lepím lehce vodou nebo potravinářských lepidlem. Nalepíme černý pásek a kosticí udělám rýhy jako řemínek. dále si vyválím šedý plát a nařežu pruhy na lem oka. Nalepíme a doděláme.
obr. h)
já si potahovací hmotu obarvila na žluto těmito barvami. Žlutá od wiltonu Golden Yellow a Lemon Yellow od wiltonu. Vždy po troškách smíchávala obě. Natřela si barvičku na hmotu a zapracovala a tak jsem postupovala až jsem docílila správné barvy.
obr. i)
na kalhoty jsem použila barvu extra modrou a Navy od Sugarflair
obr. j)
uděláme proužek a pak obdélník na lacl, kapsičku
obr. k)
šráky a nožičky
obr. l)
doděláme vlásky
Druhý mimoň
obr. a)
mimoně nazdobíme jako v předešlém postupu
obr. b)
nachystáme si barvy na maskáčovinu. Foťák mi špatně zkreslil barvy. Mám odprava žlutou, žlutohnědou, hnědo-červenou, hnědou, sv. zelenou, tmavší zelenou a tmavě zelenou. Barvy si namíchejte postupně a kombinujte.
obr. c)
udělejte provazy
obr. d)
překruťte co nejvíce to jde
obr. e),f)
přehnu a znovu zatočím
obr. g),h)
vyválím v placku, přehnu a vyválím v placku. Já jsem pak ještě dostříkala na hotovo a zdůraznila barvy už na mimoni
Dotvoříme boty a ruce a máme hotovo. Každý si ho dozdobí podle své fantazie.
Náročnost dortu není ani tak v samotném pečení korpusu, ale naplnění a dotvarování samotného dortu ve tvar 3D. Pak zabere hodně času samotné potažení a dohotovení dortu.
Mimoň z formy a misky