Jednoduchý návod, jak na dort čtyřlístek, pokud nemáte originální formu. Nemusíte se řídit celým postupem. Můžete si rozměry pozměnit. Je to jen takové menší vodítko. Váha celého dortu byla zhruba 5 kg při této velikosti formy.
Pomůcky
- forma velikosti (to záleží jak velký ho budete chtít mít) 28cm
- forma srdíčko pro obkreslení šablony
- náplň do dortu jakou máte rádi
- potahovací hmotu
Postup
Podle velikosti dortu si vyberete vhodnou formu. Já jsem potřebovala velký dort a tak jsem si vybrala ráfek v průměru 28cm. Protože se skládá čtyřlístek ze 4 srdíček, měla jsem doma malou formu srdce a tu jsem použila při výrobě šablony.
Na stůl jsem si dala bílé papíry, tolik množství, aby vám pokryl celý obrázek čtyřlístku. Mě stačili dva. Na papír jsem si obkreslila tužkou kruh. Formu srdce jsem položila do kruhu a obkreslila první srdíčko, a tak jsem postupovala až jsem měla všechny čtyři namalované. Pokud nemáte formu srdce, postačí vám si nějaké vyrobit z papíru nebo to nakreslit rukou pokud jste zruční v malování. Vystřihnete.
Pokud máte 4 formy malého srdíčka, obkreslování vám odpadá a upečete korpus ve formách. Jen tedy po naplnění nemusíte mít všechny rovnoměrně stejné. A při potahování by se vám špatně pracovalo. Je lepší mít celý dort v jednom kuse.
Upečený korpus si necháte vychládnout do druhého dne. Vyklápíte ho na pečící papír a pod ním máte tvrdou podložku pro lepší manipulaci.
Na korpus přiložíte šablonu čtyřlístku a začnete podle ní vyřezávat.
Je lepší udělat tvar ještě před naplněním, neboť pokud budete plnit krémem smetanovým s ovocem, musíte si udělat máslové mantinely. A pak by byl problém už z vyřezáváním. Rozřežete si pláty. Já si vždy na jednu stranu zapíchnu párátka podle počtu pater a po nařezání vím, jak byl korpus původně vcelku. Je to i z toho důvodu, že pokud by jste nějaký plát špatně prořízly, bude vám to i tak sedět.
Dort promažete a sestavíte.
Máslovo-pudinkovým krémem či jiným podkladovým krémem obmažete dort. Tentokrát jsem nepoužila punčovinu. Korpus necháte pořádně vychladit před potažením. V žádném případě pod potahovou hmotu nepatří krémy s obsahem vody či smetany. Když použijete do másla i pudink, vždy musí převažovat máslo.
Korpus pořádně vychlazený si změříte. Boky, povrch, boky a zjistíte požadovaný rozměr pro velikost rozváleného potahu. Hmotu si dobře propracujete a rozválíte požadovaný rozměr. Potahovkou potáhnete korpus a žehličkou a pomocí rukou začnete uhlazovat.
Opatrně uhlazujete a zvýrazňujete tvar dortu.
Kosticí nebo bokem ruky naznačíme si tvar srdce. Aby z toho šlo poznat, že je to čtyřlístek. Vždy pracujte opatrně. To naznačení musíte udělat hned po potažení, kdy není potahovka ještě ztuhlá. Dáte vychladit do lednice a pokračujete.
Nahoru si uděláme dekorace lístků, buď máte formu srdce nebo si uděláte šablonu. Vykrájíte srdíčka. Srdíčka ztenčím po okrajích a ještě vroubkovanou kosticí naznačím žilkování. Přilepím na vršek dortu. Pak už dozdobíme podle vaší fantazie. Já mám doma airbrush, kterým ještě vše vystínuji.