Jak naložit utopence? Nejlepší delikatesa co znám. Moc mi chutná naložený špekáček v kyselém nálevu a čerstvý chleba. Je mnoho receptů a tento jsem získala od maminky mého přítele. Na 1,5 l sklenici budete potřebovat:
Suroviny:
- 8-10 středních špekáčků
- 4 cibule
- 2 kápie červené
- 2 stroužky česneku
- 1-2 feferonky
- malý kelímek plnotučné hořčice
- 2 bobkové listy
- 2 kuličky nového koření
- 4 kuličky celý pepř
- pepř mletý
Nálev:
- hořčičné semínko
- 1,5 lžíce deka
- 450-500 ml vody
- 450-500 ml octu
Postup:
Cibuli, kápii a feferonku s česnekem nakrájíte na proužky. Špekáčky doporučují oloupat, ale mě to nešlo a tak to nedělám. Rozříznete je napůl, ale nedoříznete až do konce. Jemně je roztáhnete a potřete plnotučnou hořčicí, posypete troškou pepře a vložíte pár proužků cibule.
Sklenice velikosti 1,5 l, do které se asi vejdou 8-12 špekáčků podle velikost, skládáte na střídačku s cibulí, kápií, česnekem a feferonkou. Navršíte až do konce a zalijete vychlazeným nálevem.
Nálev:
Do hrnce si dáte vodu, ocet a vaříte. Jakmile to začíná vřít přidáte deko a hořčičné semínko a vaříte 5 min. Necháte nálev vychladit a zalijete naložené špekáčky. Zavíčkujete a necháte 10-14 dní v chladné místnosti nebo v lednici stát. Pokud kolem toho chodíte jako mlsní kocouři :-), můžete sem tam obrátit sklenici, aby se nálev promíchal. Při otevření doporučuji nekontaminovat nálev, jinak vám můžou utopenci začít kvasit. Otevřená sklenice v lednici vydrží cca týden. Pak už se můžou kazit.
Do utopenců můžete naložit vše podle vaší chutí. Někdo tam přidává kysané zelí.