PavlavTroubě.cz

Hlava koně

Je málo postupů, jak upéct dort hlavu koně a nazdobit ji. Rozhodla jsem se vám malým fotopostupem přiblížit jak na tento dort. Váha dortu 5,3 kg.

 

Upeču si korpus obdélníkového tvaru na plechu o vnitřním rozměru zhruba 34×27 cm, tak velkou mám i šablonu. Korpus můžete mít buď z jednotlivých plátů nebo vyššího korpusu, který budete prokrajovat. Já jsem měla vyšší korpus a prokrajovala jsem. Pekla jsem dva plechy zhruba jeden plech byl korpus ze 6 vajec.

Šablona hlava koně o rozměru zhruba 34×27 cm. Změřte si váš plech obdélníkového tvaru 30×40 cm a přiložte papír, na který budete kreslit hlavu koně. Podle ní budete i vyřezávat korpus.

upečeme si 2x plát asi o velikosti cca 30×40 cm a výškově asi tak 4 cm, oba pláty si položíme na sebe a vykrojíme hlavu koně podle šablony co máme nakreslené

vyřezaná hlava koně

Oba pláty jsem prokrojila a vznikly mi 4 pláty, které budu promazávat. Korpus mám mramorový.

Měli by jste mít nachystanou podložku, na které bude hlava koně. Viz. Plnění korpusu. Abych si ji neušpinila tak si po obvodu nastříhám pečící papír. Na konci před potaženim snadno půjde vytáhnout.

Zdobičku jsem si naplnila máslovým krémem a udělám si z máslového krému mantinel, do kterého budu plnit krém, nechávám trošku ten mantinel v lednici zchladit, aby byl pevnější. Dělám ho proto, protože budu plnit krémem se zakysané smetany a mohl by se mi ten krém dostat k potahové hmotě a ta by se mi začala rozpouštět. Pokud budete plnit hlavu koně máslovým krémem, mantinel dělat nemusíte.

Do máslového mantinelu dám množství krému. Je dobré mít rozdělen např. krém v miskách, aby jste na každý plát dali stejné množství krému, rozetřu a pokladu mandarinkami a přiložím další plát korpusu. Udělám zase máslový mantinel, naplním krémem a dozdobím mandarinkami. Takto jsem si promazala 3 pláty a ten poslední přiklopím.

Tady jde vidět asi jak byl dort vysoký.

Tady jsem si ze zbytků korpusu udělala punčovinu. Můžete do rozdrobeného korpusu přimíchat máslový krém, přidat můžete i trošku marmelády, ale není třeba. Na ty místa, která mají být vypouklejší navrstvíte punčovinu a rukou uplácáte do tvaru. Necháte chvilku zchladit a pak potřete celou hlavu koně máslovým krémem. Rukou pak ještě dotvarujete. Necháte před potažením vychladnout do druhého dne.

Je dobré mít udělanou mléčnou hmotu den dopředu v potřebném množství. Mě stačilo na potažení zhruba 1 kg hmoty, ale je lepší mít nachystané např. až 1,5 kg hmoty. Já bych jí udělala z přibližně 600g cukru moučka a 600 g sušeného mléka recept najdete na mých stránkách. Stačí jen recept vynásobit do potřebného množství. Sirupu dejte raději o 2 lžíce méně a vody také o trošku míň. Všechno se dá při zpracovávání hmoty přidat. Já jsem měla hmotu už obarvenou, ale protože potřebujete i jiné části obarvit, připravila bych si čistou mléčnou hmotu, kterou bych pak už jen dobarvila do požadovaného odstínu. Můžete při zpracování si hmotu rozválet, aby jste viděli, kolik jí budete potřebovat a případně obarvit jen 3/4 hmoty a zbytek si nabarvit na jiný odstín.

Marcipán jsem si pořádně rozválela do patřičného rozměru. Měl by mít sílu cca 3-5 mm, aby se vám potahovka netrhala. Pokud na některém místě se protrhne a je to nepatrné, dá se to ještě napravit. A to tak, že si vezmete kousek hmoty tu namočíte do vody, mezi prsty promnete a dáte na potrhané místo, kosticí to uhladíte do ztracena. Takto lze upravovat menší trhlinky. Nesmí jich být však moc, šlo by to pak poznat, proto si raději pořádně hmotu propracujte, aby byla měkká a dala se dobře vyvalovat a sílu potahu mít raději zhruba 4 mm. Rukou pak uhladíte i v záhybech, pozor na protržení hmoty jen opatrně. Hmotu nenatahujte, nejprve ji musíte dostat do záhybů a pak postupovat až ke krajům.

Potahovou hmotu jsem začistila a obřezala kolem hlavy rádýlkem na pizzu.

dolní část dortu jsem si začistila tak, že jsem si vyválela tenkého dlouhého hada a přilepila jsem ho na spodní okraj dortu. Gelovými bavičkami rozmíchanými ve vodce nebo slivovici a troškou solamylu jsem hlavu koně obarvila do jiného odstínu. Můžete i sypké potravinářské barvičky rozmíchat s vodkou a solamylem a malovat s nimi.

Pokud je dort venku bavičky oschnou. Při neustálé manipulaci s dortem do lednice a ven se dort rosí. Barvička může pouštět.

Uši koně jsem vymodelovala a do nich jsem zapíchla párátko, aby mi lépe drželo v korpusu. Hřívu jsem si vyrobila pomocí lisu na česnek, který mám ještě jeden pro tyto účely. Ostatní obrázky najdete zde.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Další
články