Dostala jsem recept na biskupský chlebíček. Vyzkoušela jsem ho a je moc výborný.
Suroviny:
- 200 g másla
- 200 g moučkového cukru
- 240 g hladké mouky
- 4 vejce (zhruba by měli mít 200g)
- 1/3 kypřícího prášku
- rozinky, kandované ovoce
- čokoláda na potažení
- tuk a polohrubá mouka na vysypání formy
Formu si celou vyložíme alobalem, vymažeme tukem a vysypeme moukou. Můžete si ji zakoupit i v tomto obchodě. Já použila olejový sprej na formy a hrubou mouku.
Všechny ingredience by měli mít pokojovou teplotu.
Máslo si vyndáme dopředu a necháme ho povolit. Rozinky a kandované ovoce nasekáme, můžeme použít i jiné ovoce jako jsou brusinky, bílé rozinky posypeme lžící mouky a promícháme, aby se nám ovoce v těstě neslepilo.
Postup:
Než začneme dělat těsto zapneme si troubu na 150°C, aby se nám vyhřála. Máslo jsme si nechali povolit a vyšleháme s cukrem, postupně přidáváme žloutky a šleháme. Z bílků si vyšleháme tuhý sníh a opatrně do másla zamícháme. Přidáme směs ovoce a Mouku s kypřícím práškem nakonec lehce vmícháme. Vlijeme do formy a dáme péct. Pečeme na 180°C uprostřed trouby asi tak 40 min. Pokud ještě chlebíček není hotový a z vrchu nám tmavne tak ho přikryjeme alobalem a pečeme dalších 15 min na 150°C. Už postupně kontrolujeme špejlí zda je hotový. Stane se, že nám může na povrchu prasknout, to nevadí to se seřízne. Pokud máme špejli suchou můžeme chlebíček vyndat a necháme ve formě zchladnout. Přendáme na mřížku do úplného vychladnutí. Seřízneme prasklinku a otočíme polijeme čokoládou a můžeme ještě nazdobit. Já jsem zvolila formu čokoládové hmoty na potažení a na ozdobu bílou čokoládovou hmotu a pojala jsem to jako dortík.
Autorkou tohoto receptu byla Markéta a její stránky Meg v kuchyni.