Jak si připravit lečo na zimu? Miluji zeleninové lečo s klobáskou a čerstvým domácím chlebem. Lečo si můžete připravit, jak čerstvé nebo zavařené ze sklenice. Je to celoroční výborná domácí svačina. Tento recept mám od svého tatínka.
Suroviny:
- 3 kg mix paprik zelených, bílých a červených paprik na lečo
- 0,5 kg rajčat
- 0,5 kg cibule
- 2 lžičky soli
- 250g sádla
Postup:
Papriky očistíte a nakrájíte na proužky. Rajčata na malé měsíčky a cibuli na kostičky.
Tady to množství co uvádím v receptu se vejde do hrnce o velikosti 5l. Je lepší mít hrnec o něco větší, neboť se vám bude vše lépe promíchávat. Nakonec vše klesne, ale na začátku je toho kopec.
Do hrnce dáte sádlo. Může být i domácí a bude určitě lepší na chuť. Po rozpuštění přidáte nakrájenou cibulku a necháte ji zesklovatět.
Lečo se vaří a neustále hlídáte a mícháte, aby jste ho nepřipálili. Uvařeno bude cca za 2 hod. Lečo se nevaří do úplného rozvaření.
Papriky jsou takové skelné a poloměkké.
Na lečo můžete použít jakékoliv čisté sklenice. Já používám nejraději šroubovací. Tatínek vždy zavařoval v nižších sklenicích se zavařovacím víčkem, které se upevňovalo zavařovací hlavou.
Naplníte sklenice povrch. Z tohoto množství budete mít 9 sklenic v průměru 330 ml.
Zavařujete na 80°C cca 15 min. Jen aby chytnulo víčko. Přendáte na ručník či utěrku a necháte vychládnout. Uskladníte ve sklepě.
1.Recept na čerstvé domácí lečo:
pro 2 osoby
Suroviny:
- 5 paprik – libovolný mix paprik na lečo (zelená, bílá, červená kápie)
- 2 ks rajčat
- 1 menší cibule
- 1 klobáska
- 1 lžička soli
- plátek sádla nebo trošku oleje
- 3 vejce
Postup:
Vše nakrájíte. Cibuli, klobásku na kostičky. Papriku očistíte od jadřinců a nakrájíte na proužky. Rajčata na měsíčky.
Do hrnce dáte sádlo nebo olej. Poté cibulku, kterou orestujete až zesklovatí. Přidáte klobásku a trošku koření. Kmín drcený, pepř mletý. Promícháte a přidáte nakrájenou papriku s rajčaty. Trošku posolíte, promícháte vše dohromady a přiklopíte pokličkou. Necháte dusit. Sem tam mícháte. Až je paprika poloměkká odklopíte poklici a necháte trochu vydusit šťávu.
Do misky si nachystáte 3 větší vejce, které rozklepnete a vidličkou rozmícháte. Vlijete do hrnce a mícháte. Jakmile jsou vajíčka hotová, odstavíte a můžete podávat. Lečo chutná výborně i za studena.
2.Recept na zavařované lečo:
pro 2 osoby
Suroviny:
- 1 sklenici se zavařeným lečem cca 330 ml
- 1 menší cibule
- 1 klobáska
- 0,5 lžičky soli
- plátek sádla nebo trošku oleje
- 3 vejce
Postup:
Cibuli a klobásku nakrájíte na kostičky. Do hrnce dáte sádlo nebo olej. Poté cibulku, kterou orestujete až zesklovatí. Přidáte klobásku a trošku koření. Kmín drcený, pepř mletý.
Promícháte a přidáte lečo ze skleničky. Trošku posolíte, promícháte vše dohromady a přiklopíte pokličkou. Necháte chvilku dusit. Sem tam mícháte. Odklopíte poklici a necháte trochu vydusit šťávu.
Do misky si nachystáte 3 větší vejce, které rozklepnete a vidličkou rozmícháte. Vlijete do hrnce a mícháte. Jakmile jsou vajíčka hotová, odstavíte a můžete podávat. Lečo chutná výborně i za studena.
Recepty jsou podobné jen s tím rozdílem, že do jednoho dáme čerstvou zeleninu a v druhém je už lečo ze sklenice hotové.