PavlavTroubě.cz

Jak zavařit lečo

Jak si připravit lečo na zimu? Miluji zeleninové lečo s klobáskou a čerstvým domácím chlebem. Lečo si můžete připravit, jak čerstvé nebo zavařené ze sklenice. Je to celoroční výborná domácí svačina. Tento recept mám od svého tatínka.

Suroviny:

  • 3 kg mix paprik zelených, bílých a červených paprik na lečo
  • 0,5 kg rajčat
  • 0,5 kg cibule
  • 2 lžičky soli
  • 250g sádla

Postup:

Papriky očistíte a nakrájíte na proužky. Rajčata na malé měsíčky a cibuli na kostičky.

Tady to množství co uvádím v receptu se vejde do hrnce o velikosti 5l. Je lepší mít hrnec o něco větší, neboť se vám bude vše lépe promíchávat. Nakonec vše klesne, ale na začátku je toho kopec.

Do hrnce dáte sádlo. Může být i domácí a bude určitě lepší na chuť. Po rozpuštění přidáte nakrájenou cibulku a necháte ji zesklovatět.

Lečo se vaří a neustále hlídáte a mícháte, aby jste ho nepřipálili. Uvařeno bude cca za 2 hod. Lečo se nevaří do úplného rozvaření.

Papriky jsou takové skelné a poloměkké.

Na lečo můžete použít jakékoliv čisté sklenice. Já používám nejraději šroubovací. Tatínek vždy zavařoval v nižších sklenicích se zavařovacím víčkem, které se upevňovalo zavařovací hlavou.

Naplníte sklenice povrch. Z tohoto množství budete mít 9 sklenic v průměru 330 ml.

Zavařujete na 80°C cca 15 min. Jen aby chytnulo víčko. Přendáte na ručník či utěrku a necháte vychládnout. Uskladníte ve sklepě.

1.Recept na čerstvé domácí lečo:

pro 2 osoby

Suroviny:

  • 5 paprik – libovolný mix paprik na lečo (zelená, bílá, červená kápie)
  • 2 ks rajčat
  • 1 menší cibule
  • 1 klobáska
  • 1 lžička soli
  • plátek sádla nebo trošku oleje
  • 3 vejce

Postup:

Vše nakrájíte. Cibuli, klobásku na kostičky. Papriku očistíte od jadřinců a nakrájíte na proužky. Rajčata na měsíčky.

Do hrnce dáte sádlo nebo olej. Poté cibulku, kterou orestujete až zesklovatí. Přidáte klobásku a trošku koření. Kmín drcený, pepř mletý. Promícháte a přidáte nakrájenou papriku s rajčaty. Trošku posolíte, promícháte vše dohromady a přiklopíte pokličkou. Necháte dusit. Sem tam mícháte. Až je paprika poloměkká odklopíte poklici a necháte trochu vydusit šťávu.

Do misky si nachystáte 3 větší vejce, které rozklepnete a vidličkou rozmícháte. Vlijete do hrnce a mícháte. Jakmile jsou vajíčka hotová, odstavíte a můžete podávat. Lečo chutná výborně i za studena.

 

2.Recept na zavařované lečo:

pro 2 osoby

Suroviny:

  • 1 sklenici se zavařeným lečem cca 330 ml
  • 1 menší cibule
  • 1 klobáska
  • 0,5 lžičky soli
  • plátek sádla nebo trošku oleje
  • 3 vejce

Postup:

Cibuli a klobásku nakrájíte na kostičky. Do hrnce dáte sádlo nebo olej. Poté cibulku, kterou orestujete až zesklovatí. Přidáte klobásku a trošku koření. Kmín drcený, pepř mletý.

Promícháte a přidáte lečo ze skleničky. Trošku posolíte, promícháte vše dohromady a přiklopíte pokličkou. Necháte chvilku dusit. Sem tam mícháte. Odklopíte poklici a necháte trochu vydusit šťávu.

Do misky si nachystáte 3 větší vejce, které rozklepnete a vidličkou rozmícháte. Vlijete do hrnce a mícháte. Jakmile jsou vajíčka hotová, odstavíte a můžete podávat. Lečo chutná výborně i za studena.

Recepty jsou podobné jen s tím rozdílem, že do jednoho dáme čerstvou zeleninu a v druhém je už lečo ze sklenice hotové.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Další
články