PavlavTroubě.cz

Potahovací hmota Marshmallow bonbonů

Potahovací a modelovací hmota s Marshmallow bonbonů. Sněhově bílá a bezlepková. Použila jsem ji na tento dort angry birds.

Suroviny

  • 450g marshmallow bonbonů (nejlépe bílé)
  • 950g cukr moučka
  • 2-5 lžic vody nebo citrónové šťávy
  • 1 lžička mandlového aroma
  • 100% tuk na mazání rukou

1/2 dávky

  • 210-250g marshmallow bonbonů
  • 450-480g cukr moučka
  • 3 lžíce vody
  • 1/2 lžičky mandlového aroma

Postup

Marshmallow bonbóny seženete v Lidlu, když mají americký týden. Dají se pak koupit obarvené v supermarketech, ale s tím zkušenosti nemám. Někdo píše, že je umyje nebo oddělí část barevnou a bílou použije. Pokud nemáte citrón stačí voda. Mandlové aroma být nemusí.

Cukr přesijete a bonbóny s vodou nebo citr.šťávou rozehřejete v mikrovlnce, promícháte.

Nalijete do cukru a promícháte až se spojí vše dohromady v nějakou hmotu. Namažete si ruce omegou nebo jiným 100% tukem a začnete hmotu propracovávat. Pokud je moc řídká postupně přidáváte prosetý cukr až je hmota dokonalá. Při rozvalování podsypáváte podsypkovým cukrem (koupíte v e-shopu), solamyl, škrob nebo prosátým cukrem.

Dá se krásně rozválet a potáhnout dort. Krásně se dá zdobit i kleštičkami. Hmota není úplně hladká je taková pórovitá. Hmota se dá stříkat airbrush technikou i obarvovat barvičkami. Před barvením si očistíte hmotu vodkou, aby jste tam neměli cukr nebo škrob, který jste použili na rozválení.

 

Rady:

Pod hmotu nepatří žádné šlehačkové krémy, ale máslový a může být i nastavovaný pudinkem nebo kaší. Vždy tam musí být větší podíl másla s 80% tuku. Při vyvalování musí být plát silný 3-4 mm. A podsypávat podsypkovým cukrem, gustinem nebo škrobovou moučkou. Raději v menším množství. Uvidíte jak se vám to bude lepit na podložku. Pokud budete dávat smetanové krémy, uděláte si máslový mantinel.

Já jsem dělala na dort angry birds pro bezlepkovou variantu jen z poloviční dávky a vystačilo mi to na dort o průměru 20cm a ještě mi kus zůstal. Z celé dávky bych udělala pro dort cca o průměru 24cm.

Hmotu dobře propracujte. Je lepší nepřehnat to s cukrem, aby hmota nebyla moc cukrová. Pokud to bude už ztuhnuté já to nahřívám mírně v mikrovlnce a propracuji. U všech hmot používám na ruce 100% tuk. Hmota se tolik nelepí a nepraská pak.

 

Bezlepková varianta

tato hmota může být použita pro bezlepkovou dietu. Jen kdo nesmí kyselinu citrónovou vynechá šťávu a dá jen vodu. Mandlové aroma bych vynechala, ale myslím si, že to nemá žádné stopy po ořechách. Pro tuto dietu podsypáváme jen škrobem nebo cukrem. Podsypkový cukr obsahuje stopy pšeničného škrobu a to tato dieta nemůže.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Další
články