Máslové krémy jsou vhodné pod potahovou hmotu a na náplň do dortu. Máslový krém musí být z másla, které má víc jak 80% tuku. Pokud chcete máslo nastavovat pudinkem nebo moučnou kaší, vždy musí převažovat máslo, jinak vám bude potahovka téct.
Suroviny pro máslový krém:
Základní krém:
- máslo 82%
- cukr moučka na jedno máslo zhruba 50-100g, podle toho jak to chcete mít sladké
Máslo si vyndáte a necháte v pokojové teplotě změknout. Šlehačem vyšleháte a přidáte cukr moučka. Nesmíte šlehat dlouho jinak by se vám mohl srazit.
Máslové krémy se srazí:
- přidáme-li tekutou přísadu, např. černou kávu, ve větších dávkách
- přidáme-li moučnou kaši nebo pudink příliš studený nebo teplý
- přidáme-li větší množství pudinku najednou, necháme-li je ve studené místnosti dlouho stát a zamícháme
Sražený krém napravíme:
nahřejeme-li mísu s krémem nad párou a znovu vyšleháme nebo vmícháme sražený krém po malých částech do kousku másla utřeného s cukrem.
K základnímu krému přidáváme pak různé příchuti a podle toho dostáváme různé druhy krémů
vanilkový, ovocný, kávový, čokoládový, milena krém, s kaštany, oříškovo-kávový, oříškový, ořechový, griliášový.
Krémové triky-tipy
máslo či jiný tuk, který používáte k přípravě krému musí mít pokojovou teplotu. Příliš tuhý tuk se špatně šlehá, měkčí se roztéká.
Kaše, kterou nastavujeme ať pudinkovou nebo moučnou, musí mít stejnou pokojovou teplotu-kdybychom do másla přidali teplou kaši nebo pudink, rozpustilo by se, při použití příliš studené kaše, pudinku hrozí, že se srazí máslo.
Kaši přidáváme do másla postupně a opatrně ji zašleháváme, abychom předešli sražení. Můžeme to udělat i naopak, že do pudinku pomalu zašleháváme máslo.
Korpusy plníme až po úplném vychladnutí korpusu.
Krémy:
Nastavený kaší
- základní máslový krém
- 50g hrubé mouky (hladká nebo i polohrubá)
- 250 ml mléka
Moučnou kaši připravíme tak, že mléko s moukou smícháme za studena, přistavíme na oheň a za stálého míchání přivedeme do varu. Oheň zmírníme a krátce povaříme. Necháme vychladnout a občas promícháme nebo přikryjeme folii, aby se nám neudělal škraloup. Kaše i máslový krém musí mít stejnou pokojovou teplotu a do másla pomalu zašleháme kaši.
Nastavený pudinkem
- základní máslový krém
- 1 vanilkový pudink
- 250 ml mléka
Pudink zamícháme do studeného mléka. Přisypávám pomalu, abych tam neměla hrudky. Povaříme do zhoustnutí. Přikryjeme pudink folii, aby se nám neutvořil škraloup. Folie musí být položena těsně na pudinku, aby se na něm neudělala voda. Když jen přikryjete hrnec, utvoří se vám na folii pára, která bude stékat dolů a budete mít vodu na pudinku. Pokud se tak stane, ubrouskem lehce vysušíme. Necháme do úplného zchládnutí. Máslo i pudink musí mít stejnou pokojovou teplotu jinak se nám máslo srazí. Jakmile máme máslo změklé, šlehačem rozmícháme a po malých dávkách zašleháme pudink. Lze to i naopak zašlehávat máslo do pudinku.
Máslový krém můžete ochutit různými příchutěmi:
vanilkový
čokoládový
kávový
nugátový
oříškový
kakaový
kokosový a různé jiné příchutě