Perník je rychlý a výborný dezert ke kávě či čaji. Nečekaná návštěva vás nemůže překvapit. Na jeho přípravu vám postačí necelá hodinka vašeho času.
SUROVINY
- 400 g hladká mouka
- 300 g cukr moučka
- 2 PL (polévková lžíce) kakao
- 30 g kokosu
- 50 g rozinek
- 50 ml rumu (panák)
- 2 vejce
- 500 ml mléko
- 200 ml oleje
- 2 PL medu
- 2 PL marmelády
- 1/2 ČL (čajová lžička) soli – špetku
- 1 ČL skořice
- 1/2 kypřícího prášku do perníku
POSTUP
Nejprve si zapnete troubu na 175°C. Plech si vymažete tukem a to buď máslo nebo olej na pečení. Vysypete polohrubou moukou. Já jsem použila pečící papír, který jsem si zmuchlala a namočila do vody. Vyždímala. Lépe pak drží na plechu.
Suroviny si odvážíte a odměříte. Suché suroviny jako mouka, cukr, kakao, skořice, kypřící prášek, kokos a sůl smícháte v míse. Rozinky si předem namočíte v rumu, aby trošku změkly. Přidáte zbývající suroviny. Vše dobře promícháte. Těsto je tekutější.
Nalijete do připravené pečící formy a pečete na 175°C-185°C zhruba 30-45 min.
Pozor každá trouba peče jinak!! Pečení si musíte vychytat sami. Prvních 20 minut troubu neotvírat. Poté nahlédnete jak je perník na tom. Můžete navýšit teplotu na těch 185°C a dopékáte. Perník je hotov pokud je špejle po zapíchnutí suchá na vícero místech.
Perník můžete polít rozehřátou čokoládou, pocukrovat, potřít citrónovou polevou. K perníku můžete přidat ušlehanou smetanu. Perník pokud nepřesušíte v troubě je dost vláčný.
Doporučení:
Pokud si těsto rozdělíte na dva plechy a upečete tenké pláty. Musíte také upravit délku pečení. Můžete plát potřít marmeládou a druhý plát přikryjete dalším tenkým plátem. Máte tak perník proložený marmeládou.