Míša řezy jsou lehké a vláčné. Jejich příprava není tak složitá. Z receptu co jsem měla jsem si to upravila do bezlepkové podoby. Pozorně si nejprve přečtěte celý recept s radami a vychytávkami než shlédnete video. Video slouží jen jako vodítko jak na to.
Suroviny:
- 6 vajec
- 120g cukr krupice
- 120g bezlepkové mouky (60g Doves farm samokypřící a 60g Schär mix C nebo Farine)
- 10g oleje (2 lžíce)
- 1 ČL kypřícího prášku
- pár zrnek soli do bílku
- máslo a mouku doves farm na vymazání a vysypání plechu 30×40 rozměr
Postup:
– Než začnete něco dělat zapnete si troubu na 200°C.
– Vymažete si plech o velikosti 30x40cm máslem a vysypete bezlepkovou moukou.
– Mísu na šlehání musíte mít odmaštěnou jinak se vám bílky pořádně nenašlehají. To samé i metlička.
Nejdříve si vše navážíte a odměříte. Mouku s kypřidlem 2x prosit. Bílky oddělíte od žloutků. Pozor nesmíte mít v bílku ani kousek žloutku jinak se vám nenašlehá.
Bílky si dáte do mísy a přidáte trošku soli. Začnete šlehat na nejvyšší výkon a asi tak v polovině, budete přidávat cukr a znovu šleháte do tuha. Už to tak trošku odhadnu, kdy mám přidávat postupně žloutky. Bílek není úplně tuhý. Zašleháte žloutky při nižším výkonu. Přidáte olej a nastavíte robot nebo metličky s ručním šlehačem na plno a znovu krátce prošleháte. Odstavíte a ručně postupně po částech budete přidávat mouku. Opatrně těsto mícháte.
Troubu máte nastavenou na 200°C a dáte péct. Hlídáte si ji. Pozor každá trouba peče jinak !!!
Protože bude korpus velice nízký, tak si nastavíte na 10 min. Poté nahlédnete do trouby a uvidíte zda je korpus na řez upečen. Zjistíte to tak, že píchnete špejlí. Pokud je suchá vytahujete z trouby a necháte zcela vychladit. Nelekejte se ono se to v troubě nafoukne a po vytažení takhle jak je na obrázku splaskne. Je to normální. Po naplnění vše zarovnáte a budete mít řez rovný.
Krém:
- 3 nízkotučné tvarohy
- 200g cukr moučka
- 250g másla
- 20g vanilkového cukru
Poleva:
- 200g čokoládovou polevu v peckách
- 100g smetany ke šlehání (nebo omegu na zředění čokolády)
Tvaroh s cukry smícháte dohromady. Máslo si rozehřejete opatrně v mikrovlnce. Můžete zčásti nebo úplně. Máslo se nesmí škvířit (vařit). Pokud máte máslo rozpuštěné z části můžete metličkou vyšlehat a postupně vmícháte tvaroh s cukry. Nebo máslo rozpuštěné nalijete do tvarohu a vyšleháte. Může se vám stát, že tam budou malé hrudky. Máslo a tvaroh moc nejde dohromady, proto se to stává. Musíte opatrně. Natřete na korpus a necháte vychladit.
Nad parou si nachystáte čokoládovou polevu. Můžete použít
1) smetanu a čokoládu v poměru 100g smetany a 200g čokolády pecky nebo jinou čokoládu obsahující kakao víc jak 30%
2) čokoládu na vaření a zředíte ji 100% tukem v poměru asi 200g čokoládové polevy a 50g omegy. Omegu dáte podle potřeby.
Čokoládovou polevu naléváte ve směru svrchu dolů. Začnete nahoře čokoládu lijete postupně a nazvedáváte plech a tím ta poleva stéká postupně dolů. Nožem bych do ní nezasahovala, jinak si poničíte hladkost a lesk. Po zavadnutí si nachystáte vařící vodu a dva nože, které budete mezi sebou střídat při krájení čokolády. První jen lehce naříznete a pak až doříznete napodruhé až do konce.
Čokoláda se smetanou je měkčí a trošku se to táhne. Čokoláda na vaření ředěná omegou bude trošku tužší a může vám při řezání praskat. Vyzkoušejte si oba způsoby a uvidíte co vám bude vyhovovat nejlépe.
Video: Jak upéct Míša řezy?