PavlavTroubě.cz

Bezvaječný korpus

Bezvaječná, bezlepková, bez laktózy a různé další jiné omezení potravin. Co upéct dětem a rodině k jejich narozeninám. Kamarádka mi poradila jeden recept a já ho vyzkoušela. Chtěla bych se s vámi o něj podělit. Na internetu jsem si jednou našla recept na jednu buchtu, kde byla normální mouka a bez vajíček. Řekla jsem si, že to vyzkouším a nahradím jen obyčejnou mouku polohrubou za bezlepkovou. Ale moje zkušenosti žádné a buchta se nepovedla. Tak jsem požádala o pomoc holky ze skupinky a Evička mi poradila jeden moc dobrý korpus.

Korpus se váží na hrnky a já si je převážila na gramy. Použila jsem hrnek o váze 300g, aby jste měli zhruba velikost toho hrnku, pokud by jste chtěli recept použít na hrnky.

Při výběru surovin čtěte etikety, aby vám suroviny neublížili.

Suroviny

  • 200g pohanková bezlepková mouka (polohrubá)
  • 100g bezlepková White self-raising (samokypřící)
  • 30g čokoládového pudinku (3 lžíce)
  • 30g kakao
  • 10g gustin, škrob nebo solamyl
  • 1/2 lžičky soli
  • 20g vanilkový cukr
  • 150g cukr krupice
  • 1 lžička sody
  • 1 lžička bezlepkový kypřící prášek
  • 300g domácí jablečná nebo hrušková zavařenina
  • 150g oleje
  • 350g sójové čokoládové mléko

Moje kamarádka mi napsala recept v hrnkové podobě. Jenže já musím mít vše vážené a tak jsem to upravila tak, že jsem si vzala hrnek a váhu. Dávala jsem vše podle hrnkového receptu a zapisovala jsem si kolik je to na gramy. Je to pro mě jednodušší. Napíši vám sem i její recept odměření podle hrnku: Můj hrnek vážil 300g, aby jste věděli jak byl velký.

  • 1 1/2 hrnku polohrubé bezlepkové mouky pohanka
  • 1/2 hrnku kakaa (mě se to zdálo moc tak jsem do půl hrnku dala kakao, pudink a škrob)
  • 1/2 lžičky soli
  • 20g vanilkového cukru (já si přidala i cukr krupice, aby to bylo sladší)
  • 1 lžička sody
  • 1 lžička bezlepkový kypřící prášek
  • 300g zavařeniny
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 1/2 hrnku sójového mléka

Postup:

 

– na dno formy dávám pečící papír. Obkreslím a vystřihnu si tvar formy jakou budu používat.

– pohankovou mouku koupíte ve zdravé výživě nebo v obchodech, kde mají bezlepkový koutek. Mouka musí být polohrubá.

– mouku White self-raising samokypřící mouka se dá sehnat v kauflandu v regálu s moukami.

– bezlepkový kypřící práše můžete použít buď dr. Oetker nebo se dá sehnat bezlepkový v DM, ve zdravé výživě.

– pudink dr. Oetker nebo speciální bezlepkový ve zdravé výživě

– škrob kukuřičný, solamyl koupíte v každém obchodě

– zavařeninu si uděláte doma z jablek nebo hrušek popis níže

– sójové mléko viz. obr

 

1. Než začneme, tak si zapneme troubu na 180°C a necháme ji nahřát.

2. Odvážíme nebo odměříme si všechny sypké suroviny a promícháme je spolu. Já jsem je prosívala, aby se tak nakypřily.

3. Všechny tekuté suroviny jsem dala dohromady a rozmíchala jsem v tom cukry.

4. Jablka nastrouhat najemno, šťávu slít do hrníčku a použít na provlhčení korpusu. Pak jablka chvilku podusíte, ale není to nutné, můžete použít i syrové. Jen je opravdu najemno nastrouháte. Jinak podusíte pokud budou nakrájené na plátky a pak je rozmixujete.

Proč jsem použila jablka? Protože někteří dietáři nemůžou žádné kyselé, ovoce, ořechy a tak je výběr surovin omezen. Mohla jsem použít jen sladké domácí jablka. Pokud je koupíme v obchodě, tak jen opravdu sladké nebo hrušky můžete použít. Jablko a hruška zvláční korpus. Ve zdravé výživě určitě koupíte jablečné pyré, které je bez konzervantů, které můžete použít a může to být náhražka za čerstvé ovoce. Ten kdo často peče takový dort si může udělat doma svou zavařeninu.

5. Postupně do sypkých surovin přidáváme tekuté a mícháme. Nakonec trošku prošleháme, jen opatrně buď ruční metličkou nebo šlehačem, aby to trošku nabralo vzduchu.

6. Trouba je nahřátá a můžeme směs nalít do formy. Dáme péct.

7. Pečeme na 180°C asi 40 min. Tento korpus se bude péct hodně dlouho. Jestli to uspěcháte tak ho nedopečete. Nebojte se toho, že to nahoře popraská to seřežete a dětí sní :-). Po 40 min zapíchnete špejli asi do 5 míst, hlavně doprostřed a po krajích. Jestli bude špejle vlhká nebo bude na ní těsto pečete dále. Můžete vrch zakrýt alobalem. Já jsem pekla korpus přes hodinu. Poprvé, když jsem ho zkoušela jsem ho měla nedopečený, ale snědlo se co bylo upečeno. Podruhé jsem chtěla vyzkoušet dát psyllium, ale korpus nebyl dobrý a řekla jsem si, že nebudu experimentovat a udělám jak jsem dělala poprvé jen dobře upéct. To je základ bezlepkových těst.

8. Pokud se vám stane jako mě, že dojde některá mouka a dáte jí do těsta jiné množství tak můžete dovážit nebo doměřit jinou bezlepkovou mouku do požadované gramáže.

9. Sójové mléko použijete pak na bezlepkový čokoládový krém. Ten krém je určen pro dietu, kde se nesmí laktóza.

Varianta světlý korpus:

Použijeme vanilkové sójové mléko, vanilkový puding a místo kakaa přidáte bezlepkovou mouku. (světlý korpus nemám zatím vyzkoušen, bylo mi to poraděno)

Facebook
Twitter
LinkedIn

Další
články