Technika airbrush je velice známá nejen v cukrářské oblasti, ale i v jiných oborech. Velice jsem si ji oblíbila. Pistolku mám už přes dva roky a jsem s ní spokojená. Dříve než jsem mohla zjistit jaká je ideální, tak mě ježíšek předběhl a koupil mi ji. Po čase jsem se dozvěděla, že má pistolka není tak dobrá za jakou jsem ji považovala. Až budete vybírat poraďte se s odborníky ne s prodejci na e-shopu. Ideální je prý s jehlou 0,3 a s regulací tlaku což tato pistole nemá. Také by měla mít jinou hadici :-).
Já mám SPARMAX HB – 040 a používám barvičky FOOD COLOURS. U pistolky není regulace tlaku, ale když se s tím naučíte dělat, tak to není problém pak. Ze začátku mi to vůbec nešlo absolvovala jsem kurz u Kateřiny a Tomiho a jsem velmi spokojená. Práce jde od ruky.
Obrázek, který jsem takto stříkala je to dárek pro Laurinku Včelka Mája a Vilík.
Rady
- Pokud jste začátečníci jako jsem byla já, je dobré si pistolku nejprve osahat. Vemte si velký skycák, všechny barvičky co máte a sedněte si k tomu. Zkoušejte co vaše pistolka všechno umí a naučte se s ní pracovat.
- Při manipulaci s pistolkou si dávejte pozor na jehlu, jak si ji poškodíte už máte malér.
- Jehla se udržuje v čistotě.
- Při tomto stříkání je lépe mít pohodlí a sednout si k tomu, střik a pistolku směřujeme vždy do středu dortu.
- Některé části si kosticí zvirazním, abych měla obrys nějakého vzoru co chci stříkat a zviditelnit.
- Pokud nám nejde stříknutí nebo naplníme nádobku, stačí si odstříknout vedle jinak se vám může stát, že si na dortu uděláte kapky.
- Pokud chcete míchat barvičky, vždy si kápnete kapku z jedné barva a kapku z druhé barvy a zacpete trysku a spustíte pistolku a to tak, že zmáčknete a přidáte tlak. Vše regulujete prstem. Barva se vám promíchá. Pak musíte následně odstříknout, do požadovaného odstínu, případně ještě namíchat barvičky.
- Je lepší si dávat do nádobky méně množství než více, pak to musíte vylévat.
- Začínáme od nejsvětlejší barvy.
- Pokud chceme jinou barvičku a máme strach, že by jsme měli zbytky jiné barvy, je lépe si to vypláchnout teplou vodou. Poté musíme tu vodu stříkáním odstranit.
- Barvičky si otvíráme a zavíráme mimo dosah dort, už se mi stalo, že mi nechtěně kapnuli kapičky na dort.
- Na čistění airburshe je čistič, který zakoupíte i s barvami v eshopech.
- Po skončení musíme pistolku pořádně vyčistit, aby se nám neucpala tryska. Řádně se o ni staráme.
- Do pistolky nepoužíváme alkohol jako je slivovice. Pokud potřebujeme postříkat alkoholem dort, tak jen stačí nízkoprocentní vodka. Vodka se používá i na ředění gelových barviček.
- Do pistolky nepoužíváme jiné barvy než k tomu určené. Žádné gelové barvičky naředěné alkoholem. Někdo je používá, pro mě jsou výhodnější barvičky k tomu určené. V nejhorším případě, kdy barvička chybí se může použít naředěná gelová barva, kterou pořádně protřepeme v nějaké zkumavce a přecedíme ještě, aby tam nebyli cucky a pak ji můžeme použít. Je to pro případ nouze :-).
- Hustější barvičky si předem pořádně protřepejte, barva se usazuje na dně.
- Pokud chcete světlejší odstín kápnete si barvu, pak bílou a pak zase barvu a následně promícháte, jak je uvedeno výše. Barva bílá je hustá a těžko se sní stříká.
- Někdy je potřeba si potahovku předem nabarvit do nějakého odstínu a pak airbrushem dostínovat.
- Je také dobré začít se stříkáním na té straně, kde kdyby náhodou můžete něco nepodařeného zamaskovat.
- Dort můžete si potáhnout a dát do lednice a později stříkat, nedělejte to, že nastříkáte dort a pak už na to není čas a dáte ho do lednice, že potom budete pokračovat.
- Pokud chceme stříkat ozdoby, tak je dobré je mít suché a vytvrdnuté.
- Když dáváte barvu po vrstvách tak to relativně schne rychle. Více barvy na jednom místě najednou způsobí, že máte potahovku mokrou a déle schne.
- A na dort po vytažení z lednice nesahat a zkoušet jestli je barva zaschnutá ani po stříkání to jde vidět. Nebo vyzkoušet na místě, kde to pak nevadí ten otisk prstu 🙂 !!!!!
- Nebát se improvizovat, také někdy mám v plánu něco jiného než z toho vznikne pak výsledek.
- Stříkat se dá i na mléčnou hmotu ze sušeného mléka. Jen odstíny budou trošku jiné, protože mléčná hmota je nažloutlá. Lze to stříkat i na želatinovou potahovku a potahovku z Marshmallow bonbonů. Hmoty kupované jako je smartflex velvet trošku obsahují kyselinu citrónovou, proto je někdy dobré si dort otřít alkoholem, aby se nám tam nedělali lesklé mapy.
A na závěr když jsem se to naučila i já, tak to zvládnete i vy :-), chce to jen cvik a chuť. Ještě se mám stále co učit.