Jednoduchý postup na dort ve tvaru 3D vrtulník Toník z pohádky statečná autíčka. Může to být pro každého návod jak na to. Nemusíte se řídit celým postupem. Můžete si rozměry pozměnit. Je to jen takové menší vodítko. Váha celého dortu byla zhruba 3,3 kg.
Pomůcky
- dvě misky a jedna obdélníková forma na biskupský chlebíček (nebo můžete použít plát korpusu a budete ho vyřezávat podle vámi navrhnuté šablony
- krém a potahovací hmota smartflex velvet mandle s marcipánem nebo jinou hmotou
- různé hladítka a kostice na modelovaní různých částí
- gelové barvy na obarvení hmoty
Postup
Já jsem použila dvě misky co mám doma a můžu v nich péct i v troubě. Nejdříve si ji vymažu a vysypu moukou, aby se mi piškot nepřilepil. Dále na ocas jsem použila formu na biskupský chlebíček co určitě má každý z vás doma.
Nebo jiná varianta může být upéct si pláty korpusu na plechu a podle vaší šablony co si nakreslíte na papír vše vyřežete.
Do dvou misek jsem asi použila zhruba 4 vejce a na obdélníkovou formu 3 vejce. Nevím jaký máte vy recept na korpus. Já mám suroviny na 1 vejce rozpočítané.
Korpusy máte upečené a vyklopíte je na pečící papír nebo podložku, na které je necháte zcela vychládnout.
Připravíte si dortovou podložku o velikosti zhruba 40x30cm, aby se vám tam ten vrtulník vešel. Já si to zkouším nejdříve nanečisto v lednici, aby potom nedošlo k tomu, že se mi to nevejde na šířku do lednice. To se může také stát :-).
Korpusy si na podložku rozložíte a pak upravujete ocas. To co odříznete se použije na výplně a na punčovinu.
Já si vše značím párátky, abych korpusy stejnoměrně rozřízla.
Plníte jakýmkoliv krémem, ale u těch 3D dortů, bych doporučila máslové krémy. Dávám marmeládu a pak máslovo-pudinkový krém.
Přiložíte další korpus a v určité výšce už korpus seříznete buď už na seskládané části nebo odměříte a seříznete na stole. Vše budete pak stejně zarovnávat punčovinou. Takže malé nerovnosti a chybičky zahladíte a schováte.
Na posledním obrázku máte už nachystáno jakoby na čumák vrtulníku.
Dáte další vrstvu krému a přiložíte další seříznutý korpus. Ono to vše vypadá tak divně, ale je lepší trošku sledovat obrázek pro představu. Na přední díl pak můžete přilepit ořezané části, aby jste pak mohli tvarovat ten čumák.
Máte naplněnou hlavu i ocas vrtulníku. Já si do hlavy dám silnou špejly. Koupíte u vietnamců, jsou to hůlky na nudle. Je to pomůcka, aby vám neujížděli části, při obmazávání punčovinou.
Punčovinu si přichystáte tak, že si do mísy dáte odřezky korpusu a nadrobíte ho. Přidáte trošku rumu, marmeládu a to nejlépe bez kousků ovoce. Máslový krém a uděláte hladkou roztíratelnou kaši. Já si pomáhám tyčovým mixérem. Hladká kaše se bude lépe roztírat.
Je promazáno a ruce namočím do teplé vody a otřepu nebo s části usuším, abych je měla vlhké ještě trošku a uhladím.
To samé uděláte i s ocasem. Necháte tak 1-2hod vychladit v lednici.
Vychlazené korpusy obmažete máslovým krémem vhodný pod potahovou hmotu. (větší podíl másla jak pudinku musí být).
Připravíte si potahovací hmotu. Změříte velikost hlavy vrtulníku a to tak, že si vezmete metr buď papírový nebo krejčovský a přiložíte z jedné strany hlavy u podložky a vedete ho přes nejvyšší bod na druhou stranu hlavy u podložky. Tím si změříte, jak velkou máte vyválet placku. Každý to bude mít jinak, proto neuvedu rozměr placky. Mě to vyšlo cca přes 1 kg hmoty na dort. Může to být více i méně. Máte tam i doplňky a dodělávky.
Hlava potažena a rukou si naznačíte čumák a oči kulatou kosticí. Přiložíte potažený ocas. Můžete potahovat celý ten vrtulník pokud jste zruční. Já ho dělala poprvé a můj postup je jen takovým vodítkem, pro ty co neví a můžou se od tohoto postupu nějak odrazit.
Nejdříve si musíte nechat vytvrdnout vrtule. Já jsem do nich dávala pro lepší tvar drátky floristické.
Dokončování spočívá v tom, že už podle obrázku jen doděláváte detaily.