PavlavTroubě.cz

Jak upéct Pizzu

Každý umíme kynuté těsto. Já zkoušela dělat pizzu z obyčejného kynutého těsta, ale vždy to bylo takové buchtovité. To moc nemám ráda. Někdo dělá pizzu i z mouky na pizzu od Ramillu s vysokým podílem lepku. To zas nemáme rádi mi, hodně bublinkatou. Měla jsem jeden recept od kamarádky, ale při přepisování receptů, jsem asi někde udělala chybu a už je to tak dlouho, že si přesně nevzpomínám jak to bylo. Když jsem recept vyzkoušela s těstem se mi pracovalo špatně a mohla bych jím zabíjet, a tak jsem si ho upravila. Je tam upraven jen poměr mouky a vody, aby těsto bylo dobře vláčné. Pizzu máme rádi na tenko a nemusí těsto křupat. Většinou, když si objednáme z pizzerie, tak je pizza moc mastná a můj přítel má pak žaludeční problémy a nechává kůrky. A tady mám jistotu, že mi jí sní celou :-).

Suroviny:

  • 500g mouka (400g hladké a 100g polohrubé)
  • 250-260ml tekutin (100 ml mléko a 150ml voda nebo 50ml mléko a 200ml voda)
  • 1/2 (20g) kostky droždí (1/2 lžičky sušeného droždí)
  • cukr na špičku lžičky
  • 10 g soli
  • 40 ml oleje

Postup:

Protože je v receptu droždí, můžete ho rozkvasit následujícím způsobem a to:

1) dáte si do misky teplé mléko (případně i trošku teplé vody min. množství 100g), cukr a droždí a trošku mouky. Vymícháte kašičku a necháte vzejít. Převážně to může trvat od 20-30 min. Záleží na okolní teplotě. Vzhledem k tomu, že droždí kvasí s cukrem a tady ho máte málo, tak to může trvat tak dlouho.

2) můžete mít sušené droždí a to se zamíchá přímo do těsta a vymíchá se hladké vláčné těsto. Tady už nepoužíváte cukr. Jen se mi už stalo vícekrát, že to sušené droždí nevzešlo, tak jako čerstvé.

3) můžete droždí rozkvasit v míse s moukou jako jsem to udělala já.

Všechny postupy na rozkvašení kvásku jsou správné.

Mouku odvážíte a přesejete do větší mísy, ve které budete těsto míchat. Ohřejete si trošku mléka, nesmí být příliš horké, spíše vlažné, teplé. Uděláte důlek do mouky a nalijete část toho mléka, přidáte trošku cukru a nadrobíte droždí. Promícháte jemně jen v té části co máte to mléko. Trošku přihrnete mouky a zakryjete. Necháte vzejít. Trvá to 20-30 min. podle okolní teploty.

Kvásek: 

Kvásek nám krásně vzešel.

Těsto:

V této fázi můžete přidat ostatní suroviny a vymísíte vláčné a hladké těsto. Já si vše dobře promíchám a těsto předělám na stůl a tam to hnětu až mám těsto krásně vláčné. Přendám do vyolejované mísy nebo uzavíratelné krabičky a nechám vykynoutV robotu to bude lehčí práce. Těsto je trošku tužší než obvyklá kynutá těsta. Zakryjete a necháte v teple nakynout do dvojnásobného objemu. Trvá to zhruba při dobrých podmínkách asi 1-2 h. Může to být i dříve a v chladnějším prostředí i déle. Můžete ho znovu propracovat a nechat zas kynout.

Nebo rozdělit na dvě poloviny a každou zvlášť po překládat a nechat zase kynout 30min až 1h podle toho jak vám to bude to těsto kynout. Už moc nepodsypáváte, těsto se vůbec nelepí. Lehce rozválíte do požadovaného tvaru. Těsto po správném překládání je velice pružné a netrhá se, dobře se s ním pracuje. Vyválíme na tenko (to máme rádi) a přendáme na pečící papír. Rukou ještě upravíme.

Nebo lze těsto přímo rozválet na pečícím papíru. Pizzu si potřu kečupem nebo rajčatovou pastou na pizzu. Okořeníte a dozdobíte co máte rádi.

Rozpálíte si troubu na 220°C a vložíte do ní pizzu na plechu. Nastavíte si 15 min a hlídáte si to. Pozor každá trouba peče jinak !!!

Upečeno máte, když nazvednete a dno pizzy je hotové.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Další
články