Na této stránce najdete video postup jak si připravit těsto na více bochníků chleba a následovné kynutí v lednici. Chcete si upéct nejen pro sebe, ale i pro vaše blízké přátele dobrý kváskový chleba? Tady najdete nejen recept, ale i postup jak na to.
Suroviny
na rozkvašení kvásku budete potřebovat
- 50g mateřský kvásek (pokud nemáte tady najdete jak si ho založit)
- 200g žitné mouky
- 200g celozrnná jemně mletá
- 500 ml vody
dále budete potřebovat zhruba
- 900g rozkvašeného kvásku
- 150g špaldová celozrnná mouka
- 150g pšeničná celozrnná mouka
- 1800g pšeničná chlebová mouka
- 600-700 g vody
- 300 g podmáslí
- 60g soli
škrob na vysypání ošatky. Ošatku volíme podle množství těsta.
Celkové množství je orientační, samozřejmě si můžete zvolit jiný druh mouky vámi dostupnou. Tento postup a recept je na 4 bochníky chleba po cca 1 kg jednoho.
Každé těsto budete odvažovat následujícím způsobem. Celkové množství rozkvašeného kvásku si podělíte třemi a zamísíte celkem třikrát. Je to z toho důvodu, že do robotu nebo ručně by jste neutáhli takové množství těsta. Lépe se vám to bude zpracovávat.
Těsto si rozdělíte následovně:
- 300g kvásku
- 50g špaldová mouka
- 50g pšeničná celozrnná mouka
- 600g chlebové mouky
- 100g podmáslí
- 200-300 g vody
- 20g soli
Takto zamísíte 3 těsta, která budete dávat do jedné mísy. Následovné video vám ukáže jak na to.
Ve videu uvádím pšeničnou celozrnnou mouku jako jemně celozrnnou 🙂 chybička se vloudila.