Jmenuji se Pavla Habrnálová a můžete mě najít i na pečempecen fb stránkách. Natočila jsem pro vás video, jak si založit doma svůj kvásek. Jsem amatér, prosím omluvte kvalitu videa a řeči :-).
Suroviny
- žitná mouka (jakoukoliv vámi dostupnou)
- voda
Žitnou mouku koupíte v obchodě, většinou ji mají v supermarketech nebo si sehnat přímo z mlýna a vodu máte v kohoutku. Já použila na své kvásky babiččinu volbu i penam. Jinou dostupnou mouku v místě mého bydliště nemám.
První chleba z nově založeného kvásku
Suroviny
na rozkvašení potřebného množství kvásku budeme potřebovat
- 50g mateřského kvásku (výše uvedené video jak si ho založit)
- 150g žitná mouka
- 150g (ml) voda
dále
- 500g pšeničná hladká mouka chlebová
- 250-300g (ml) vody
- 12-20g soli
- kmín celý
Ošatku na chleba jsem si koupila na internetovém shopu a jsou různé velikosti. Proto si vyberte takovou, aby jste v ní mohli péct chleby větší. Méně těsta lze kynout i ve větší ošatce. Naopak to nejde.