Krém se kysanou smetanou a šlehačkou se hodí k jakémukoliv nadýchanému dortovému korpusu. Množství, které uvádím je jen pro promazání dortu. Na dort o velikosti formy 23 cm a dvakrát prokrojen budete potřebovat.
Suroviny:
- 1 kysaná smetana 200g
- 1 smetana ke šlehání s 31%, 33% nebo de luxe 40%
- 1 ztužovač smetany smeta-fix (můžeme nahradit 1/2 sáčku Olé pudinku bez vaření)
- 3 vanilkové cukry (pokud se vám to bude zdát málo sladké, tak můžete přidat trošku cukr krupice nebo krystalu)
- 1 malé mandarinky v plechovce nebo můžete použít jakékoliv ovoce
- 1 máslo 82% tuku (na mantinel a obmazání dortu pod potahovku)
Postup:
Krém můžeme šlehat ručním šlehačem nebo v robotu. Nejlepší je použít vyšší mísu, aby nám smetana nestříkala mimo mísu. Do mísy si dáme kysanou smetanu, vanilkový cukr, smetanu ke šlehání a ztužovač smetany. Vše pořádně ručně rozmícháme. Ztužovač smetany můžeme nahradit Olé pudinkem bez vaření. Stačí půl sáčku. Zapneme šlehač nebo robot a smetanu prošleháme do zhoustnutí.
POZOR nesmíme přešlehat nebo se nám smetana srazí.
Dortový korpus si prořízneme nadvakrát, prokapeme šťávou z mandarinek a troškou rumu.
Máslo necháme povolit, můžeme přidat i trochu cukru. Vyšleháme do hladka. Na vytvoření mantinelu, máslového kruhu, který nám drží jiný nestabilní krém, použijeme zdobící pytlík nebo-li zdobičku. Uděláme kruh po okrajích.
Naplníme krémem a zdobíme ovocem. Přikryjeme dalším plátem korpusu a pokračujeme stejným způsobem. Ukázka je i tady, jak postupovat při zdobení dortu.